HŐSZIVATTYÚS RENDSZEREK

Bolygónk fosszilis energiakészletének rohamos fogyásával és az energiaárak szinte kiszámíthatatlan drasztikus növekedésével egyre inkább szükségessé válik az elavult hűtési-fűtési rendszerek korszerűsítése,illetve ezek kiváltása olyan energiatakarékos berendezésekre, melyek energiaellátása megoldható akár megújuló energiával a hosszútávú fenntarthatóság jegyében.

Fenti feladat ellátására jelen pillanatban a legköltséghatékonyabb megoldás a hőszivattyús berendezés.

A levegő-víz hőszivattyú leghatékonyabb, jól szigetelt új építésű ingatlanokba szerelve, jellemzően automatizált felület hűtő-fűtő rendszerekkel kombinálva.

Azonban megfelelő energetikai, tervezői felmérés után illeszthető meglévő radiátoros, padlófűtéses rendszerekbe is. Így akár teljes mértékben kiváltható vele a gázkazán, vagy a szilárd tüzelésű fűtés.

Abban az esetben, ha kevésnek bizonyul a meglévő hőleadó felületek nagysága, vagy nem kivitelezhető egy nagyobb központi egység felszerelése, fűtési körre csatlakoztatása, szintén megoldható a feladat helységenkénti levegő-levegő hőszivattyúk (inverteres klímaberendezések) felszerelésével.

Egy hőszivattyús rendszer, kiegészítve a fűtési időszakban kedvezményes tarifájú H tarifás mérővel az egyik legjobb befektetés. Ha ezt kombináljuk egy napelemes rendszerrel, nagy lépést teszünk a szolgáltatóktól való függetlenség és háztartásunk, vállalkozásunk rezsi költségeinek nullázása felé.

Miben tud többet egy hőszivattyú, inverteres klímaberendezés egy elektromos kazánnál, vagy elektromos fűtőfóliánál?

A válasz a hatékonyságban rejlik, melyet a szezonális jóságfok (SCOP érték) ad meg, ami az elektromos hálózatból felvett elektromos teljesítmény és a leadott hűtő/fűtő teljesítmény aránya.

Az összes elektromos fűtőbetétet használó berendezés, az infrafilm, és az indukciós kazán esetén is az SCOP = 1

azaz 1kw fehasznált elektromos teljesítménnyel 1kw fűtőteljesítményt tud leadni a készülék.

A korszerű hőszivattyúk esetében ez a jóságfok SCOP = 4,2 – 5 tehát 1kw-nyi elektromos teljesítmény és a külső levegő hőenergiájából 4-szer 5-ször annyi fűtő-hűtő energiát állít elő a berendezés, így a villanyszámlánk akár ¼-re is csökkenthető, ha hőszivattyús, klímás fűtés használatával.

Cégünk vállaja hőszivattyús rendszerek kivitelezését és meglévő rendszerek átalakítását, korszerűsítését kapcsolódó energetikai, tervezői szolgáltatásokkal.

Hozzászólások lezárva.