LÉGKEZELŐ BERENDEZÉSEK KARBANTARTÁSA, LÉGTECHNIKAI RENDSZER, LÉGTÉR FERTŐTLENÍTÉS

A légkezelő berendezések és a légtechnikai rendszerek időszakos karbantartását, fertőtlenítését a BM 54/2014 196. § (5) rendelete szabályozza, miszerint a 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező iroda, lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 3 évente,

 

étterem, konyha  rendeltetés estében félévente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell. Légkezelő berendezéseknél a gyártók általában negyedéves karbantartást írnak elő.

Légkezelő berendezés esetén a karbantartási munkálatok az alábbiakat tartalmazzák: berendezés teljes külső-belső tisztítása, hőcserélők, cseppvíztálca tisztítása-fertőtlenítése. Szabályzó elemek, beavatkozó szervek, elektromos csatlakozási pontok ellenőrzése,

szükség szerinti utánhúzása, beállítása. Ventilátorok mechanikai ellenőrzése, szíjhajtások ellenőrzése utánaállítása, esetleges cseréje, próbaüzem.

A jelenlegi helyzeten kívül a legnagyobb veszélyforrás a hónapok óta álló rendszereknél a legionella baktérium elszaporodása. A légkezelő egységek és a légtechnikai rendszerek tisztítása a nagyobb méret és az összetettség miatt jóval szerteágazóbb feladat és egyre szélesebb spektrumú fertőtlenítő szerek használatát igényli. Ez különösen igaz egy adott rendszer hosszabb ideig történő használaton kívül helyezésénél. Ilyenkor jóval nagyobb a berendezés hőcserélő felületein, kondenzvíz tálcájában az egészségre ártalmas fertőző gócpontok, vírus, baktérium, penész, gombatelepek kialakulásának valószínűsége, melyeket csak baktericid, fungicid, virucid hatásmechanizmusú szerek többlépcsős alkalmazásával lehet hatékonyan eltávolítani. Ha ezt elmulasztjuk, a rendszer újraindulásakor szennyezett levegőt fúj be, amit belélegezve elősegíti a  már korábban említett megbetegedések kialakulását.

Fertőtlenítő eljárási technológiánkat Népegészségügyi Ellenőr és Egészségügyi Gázmester közreműködésével dolgoztuk ki.

Az eljárás során minden esetben kiemelten fontos az adott felületen, légtérben a megfelelő vegyszerkoncentráció elérése, mivel a fertőtlenítőszerek csak így képesek kifejteni teljes hatásmechanizmusukat.

Fentiek tekintetében erre a célra a hagyományos porlasztásos eljárást kiváltva, vagy kiegészítve, ULV technológián alapuló hideg és meleg ködképző berendezéseket alkalmazunk.

Ezzel a technológiával a fertőtlenítő ködpermet, melyet 5-10 mikronos cseppekre bontva porlaszt be a berendezés,

akár egy órán át is képes lebegni az adott berendezésben, légcsatornában, légtérben, ennélfogva teljes mértékben kifejti hatását, maximálizálva a fertőtlenítés  hatékonyságát.

Az eljárás sokkal gazdaságosabb felhasználást eredményez, ami alkalmassá teszi a technológiát nagyobb helységek légterének fertőtlenítésére is.

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!

Várjuk megkeresését !

Hozzászólások lezárva.